От 1 март 2022 г. НЗОК възстановява средствата за сензорите за

...
От 1 март 2022 г. НЗОК възстановява средствата за сензорите за
Коментари Харесай

НЗОК вече заплаща сензорите на диабетиците |

От 1 март 2022 година НЗОК възвръща средствата за сензорите за непрестанен мониторинг на глюкозата при хора с диабет вид 1. Поставено подкожно, устройството мери равнището на глюкозата на всеки 5 минути и изпраща показания посредством Bluetooth връзка към приложение на съчетаем смарт телефон, по този начин се икономисват мъчителни убождания на пръста.

„ Диабетът е хронично заболяване, което постанова 24-часов надзор от страна на пациентите и техните фамилии. Основната цел на актуалното лекуване на диабет вид 1 е хората да придобият равнище на подготвеност, което да им разрешава добър надзор над положението и понижаване на евентуалните затруднения и хоспитализации. За да реализират това, е значимо пациентите да получат достъп до актуалните технологии и в частност до устройствата за непрестанен мониторинг на глюкозата. Така те могат да поддържат най-благоприятен метаболитен надзор на диабета. В страни като Германия, Швеция и Словения в лекуването на пациенти с диабет от 4-5 години се употребяват системите за мониторинг на глюкозата и резултатите са несъмнени. Включването на тези устройства в позитивния лист на НЗОК у нас дава опция на диабетиците да получат модерно лекуване посредством непрестанен надзор на глюкозата “, показва проф. доктор Мая Константинова, ръководител на Българското национално съдружие по детска ендокринология.

НЗОК уточни пет лечебни заведения, в които експертни комисии ще бъдат упълномощени да предписват сензорите на пациенти с диабет вид 1: Военно-медицинска академия, София; Национална педиатрична болница „ Проф. Иван Митев “, София; Университетска болница по ендокринология „ Акад. Иван Пенчев ”, София; УМБАЛ „ Света Марина “, Варна; УМБАЛ „ Свети Георги “, Пловдив.

Три от тези лечебни заведения - СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “ в София, УМБАЛ „ Свети Георги “ в Пловдив и УМБАЛ „ Света Марина “ във Варна ще могат да предписват датчици на лица до 18 година

Пациентите, които дават отговор на критериите, ще могат да получават своите датчици и трансмитери всеки месец от лист с аптеки. Сензорите ще се поемат 100% от НЗОК. През първия месец както и на всеки четвъртия месец по-късно пациентът ще получи безвъзмезден трансмитер. Един трансмитер може да се употребява в продължение на 90 дни.

503 000 са записаните диабетици (по данни на Университетската болница по ендокринология) у нас, от които 4,7% с диабет вид 1 и 21% инсулинозависими.

Данните от други страни, където сензорите се употребяват по-широко, демонстрират обилни усъвършенствания в гликирания хемоглобин HbA1c и понижен % на хипогликемия, без значение от възрастта, пола и методите за снабдяване на инсулин при пациенти с диабет вид 1.

Установено е, че използването на сензори скоро след диагностициране на диабет вид 1 е добра тактика за възстановяване на гликемичния резултат. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР